Dietetyka Kliniczna

Dietetyka Kliniczna

Dostępne formy
uczestnictwa

Czas trwania
studiów

Data rozpoczęcia
kierunku

Inwestycja
w rozwój

– stacjonarna
– online
2 semestry
173 godziny
– październik
– luty
od 420 PLN
Rozłóż na raty

Cel studiów na kierunku Dietetyka Kliniczna

Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.

Adresaci

Uczestnicy studiów to dietetycy, pielęgniarki, farmaceuci lub inne osoby związane z prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych.
Studia mają charakter praktyczny. Program został przygotowany przez specjalistów – praktyków: dietetyków, lekarzy, pielęgniarki oraz managerów w ochronie zdrowia w oparciu o ich doświadczenia. Prawie 30% zajęć ma formę warsztatów, w trakcie których słuchacze będą mieli możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce, przeprowadzając ocenę stanu odżywienia oraz opracowując plany żywienia na przykładowych przypadkach klinicznych pacjentów .
Studia uzyskały patronat Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)

Ramowy program

  • Podstawy żywienia klinicznego
  • Historia żywienia klinicznego
  • Leczenie żywieniowe – podstawowe pojęcia
  • Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych i domowych
  • Dokumentacja. Wymagania. Uprawnienia. Obowiązki
  • Ocena stanu odżywienia różnych grup ludności
  • Dane epidemiologiczne
  • Dane z Nutrition Day
  • Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różnych grup ludności.
  • Metody oceny stanu odżywienia w warunkach szpitalnych i domowych:
    Skale NRS 2002, SGA, MNA
    Badania antropometryczne
    Badania biochemiczne
    Wywiad żywieniowy, pielęgniarski, lekarski
    Metody oceny skuteczności prowadzonej terapii.

WARSZTATY

  • ocena stanów odżywienia na przykładach klinicznych
  • dobór drogi i sposobu żywienia

Poradnictwo dietetyczne

Miejsce poradnictwa żywieniowego w leczeniu żywieniowym
Wywiad żywieniowy – ocena stanu odżywienia
Jak dopasować program żywienia do potrzeb pacjenta – niezbędne informacje (dieta standardowa, suplementacja pokarmowa, EN, PN, SPN)
Podział i zastosowanie diet
Diety o zmienionej konsystencji – ich zastosowanie w żywieniu dojelitowym
Profilaktyka żywieniowa chorób cywilizacyjnych
Dieta wegetariańska

WARSZTATY

  • przygotowanie diety miksowanej. Próba podania przez sondę.
  • przypadki kliniczne – dobór diety
  • wywiad żywieniowy w parach

Żywienie w pediatrii

WARSZTATY

  • planowanie żywienia w zależności od grup wiekowych
  • planowanie żywienia w zależności od jednostki chorobowej

Doustne suplementy pokarmowe
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
Grupy docelowe
Doustne suplemanty pokarmowe dostępne na rynku
Fortyfikacja żywieniowa preparatami niekompletnymi
Fortyfikacja żywieniowa preparatami kompletnymi

WARSZTATY

  • fortyfikacja posiłków

Żywienie dojelitowe
Czym jest żywienie dojelitowe?
Standard żywienia dojelitowego
Drogi dostępu do przewodu pokarmowego
Wytyczne ESPEN w różnych grupach chorych
Zalecenia i Przeciwwskazania.
Powikłania żywienia dojelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Metody podaży diet dojelitowych.
Sprzęt do podaży diet dojelitowych
Zasady prowadzenia EN:
Tempo podaży
Kontrola zalegania
Płukanie dostępu
Pozycja do karmienia

WARSZTATY

  • programowanie żywienia różnymi metodami podaży

Żywienie dojelitowe
Podstawy wyboru diety w zależności od funkcji przewodu pokarmowego, choroby
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w różnych grupach chorych
Preparaty wykorzystywane w EN
Bilans płynowy. Produkty spożywcze dodawane do diety przemysłowej podczas EN.
Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia dojelitowego.

WARSZTATY

  • planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne.

Żywienie pozajelitowe
Czym jest żywienie pozajelitowe?
Wytyczne ESPEN.
Zalecenia i Przeciwwskazania.
Standard żywienia pozajelitowego
Skład mieszaniny odżywczej
Powikłania żywienia pozajelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Zespół ponownego odżywienia
Żywienie immonomodulujące
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Bilans płynowy.
Bilans azotowy
Rola dieteyka w prowadzeniu żywienia pozajelitowym.

WARSZTATY

  • programowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne.

Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Choroby zapalne jelit
Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
Niewydolność nerek:
Przed dializą
Hemodializa
Dializa otrzewnowa
Niewydolność wątroby
Cukrzyca
Żywienie krytycznie chorych
Żywienie w okresie okołooperacyjnym
Żywienie w oddziale intensywnej terapii
Niedożywienie w niewydolności oddechowej różnego pochodzenia
Żywienie pacjentów neurologicznych – dysfagia
Żywienie osób z zaburzeniami poznawczymi i zespołem otępiennym
Żywienie w opiece paliatywnej.

WARSZTATY:

  • planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne

Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Onkologia – zalecenia ESPEN
Profilaktyka chorób nowotworowych
Niedożywienie – problem interdyscyplinarny
Niedożywienie proste
Różnice w przemianach metabolicznych w zaburzeniach metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą
Niedożywienie w przebiegu otyłości
Wyniszczenie nowotworowe – przyczyny, występowanie, zapobieganie
Postępowanie dietetyczne w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka.
Postępowanie dietetyczne w anoreksji

WARSZTATY

  • planowanie żywienia u pacjenta z wyniszczeniem nowotworowym
  • planowanie żywienia w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka

Żywienie w warunkach domowych
Wskazania do opieki w warunkach domowych.
Wymagania płatnika.
Zasady prowadzenia żywienia w warunkach domowych – szkolenie pacjenta i rodziny.
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych
Centralny dostęp naczyniowy – pielęgnacja
Diety wykorzystywane w żywieniu w warunkach domowych.
Powikłania żywienia w warunkach domowych.
Kwestie etyczne żywienia w warunkach domowych pacjentów w stanach ciężkich.
Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym w warunkach domowych
Aktywność fizyczna w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych i osób starszych

WARSZTATY

  • planowanie aktywności ruchowej w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych

WARSZTATY

  • Ocena stanu odżywienia, planowanie postępowania dietetycznego i leczenia żywieniowego w różnych grupach chorych
  • Psychodietetyka z elementami coachingu
  • Psychodietetyka z elementami coachingu

Forma zaliczenia

  • Test z wybranych obszarów programowych
  • Opracowanie planu żywienia

Czas trwania studiów: 2 semestry / 173 godzin

Zapisz się on-line Zadaj nam pytanie

 
 

Dietetyka kliniczna

Kto powinien wybrać kierunek dietetyka kliniczna?

Studia skierowane są do dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów i osób zajmujących się poradnictwem dietetycznym i leczeniem żywieniowym. Program ma charakter praktyczny, a 30% zajęć to warsztaty, gdzie słuchacze uczą się oceniać stan odżywienia i tworzyć plany żywieniowe na podstawie przypadków klinicznych. Kurs powstał dzięki specjalistom z branży i jest objęty patronatem Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Cena za studia:

od 420 zł

Cena za studia

od 420 zł

Zjazdy:
Co 2 weekend
Tryb nauki:
Stacjonarny
Czas trwania
2 sem | 173h

Program kierunku

Poznaj ramowy program kierunku dietetyka kliniczna

Łączna liczba godzin: 20

Przedmioty:

  • Doustne suplementy pokarmowe
  • Ocena stanu odżywienia, planowanie postępowania dietetycznego i leczenia żywieniowego w różnych grupach chorych

Łączna liczba godzin: 79

Przedmioty:

  • Podstawy żywienia klinicznego 
  • Żywienie dojelitowe
  • Żywienie pozajelitowe
  • Żywienie w pediatrii

Łączna liczba godzin: 26

Przedmioty:

  • Poradnictwo dietetyczne
  • Psychodietetyka z elementami coachingu

Łączna liczba godzin: 48

Przedmioty:

  • Żywienie w warunkach domowych
  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN

Dlaczego nas wybierają?

Sprawdź co przemawia za naszą uczelnią i poznaj opinie naszych absolwentów

Wyjątkowa Kadra

Składająca się głównie z pasjonatów oraz praktyków.

Przystępna Cena

Dowolna forma płatności, wybór należy do Ciebie!

Domowa Atmosfera

Dbamy o miłą i przyjazną atmosferę podczas zajęć.

Cel studiów na kierunku dietetyka kliniczna?

Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.

Nasi Wykładowcy

Poznaj naszych wspaniałych wykładowców

    Katarzyna Rodziewicz
    Katarzyna Rodziewicz

    Psycholog oraz specjalista ds. badań i analiz

    Zajmuję się prowadzeniem działalności dydaktycznej i organizacyjnej z psychologii, udzielaniem pomocy psychologicznej oraz wspomaganiem i pomocą w realizacji programu wychowawczego i profilaktyki przez nauczycieli. Pomagam w ewaluacji działań i badaniu potrzeb, w zależności od zgłaszanych potrzeb.

      Beata Szybowska
      Beata Szybowska

      Pedagog, Doradca Zawodowy

      Mam wieloletnie doświadczenie w pracy z młodzieżą i dorosłymi jako pedagog praktyk, doradca zawodowy, trener umiejętności społecznych i terapeuta pedagogiczny. Udzielam wsparcia terapeutycznego, dbając o to, by edukacja opierała się na relacji i bezpośrednim kontakcie z drugim człowiekiem.

      Opinie Słuchaczy

      Poznaj szczere opinie absolwentów naszych studiów podyplomowych

        Emilia Wirkus

        Wychowawca w Domu Dziecka, Ustka | Przygotowanie Pedagogiczne

        Zajęcia z Panią Beatą Szybowską to mistrzostwo! Nie tylko uczymy się praktycznych umiejętności, ale i odkrywamy siebie i swoje możliwości. Wiedza i doświadczenie Pani Małgorzaty Czerwińskiej to solidna baza do prowadzenia własnych zajęć. Dzięki nim potrafię samodzielnie i efektywnie organizować lekcje, co daje ogromną radość!

          Wioleta Michalska

          Wicedyrektor IPLO w Słupsku | Przygotowanie pedagogiczne

          Te studia podyplomowe to był dobry wybór. Wykładowcy potrafili zainteresować tematem zajęć, a dzięki praktykom w szkole zyskałam cenne doświadczenie, które pomaga mi w życiu zawodowym.

            Marta Waszczuk-Baraniecka

            Absolwentka Przygotowania Pedagogicznego

            Cieszę się, że zdecydowałam się na te studia. Program był dobrze przemyślany, a atmosfera na zajęciach sprzyjała nauce i wymianie doświadczeń. Teraz czuję się pewniej w swojej roli przyszłego pedagoga. Otworzyło mi to drogę do rozpoczęcia pedagogicznych studiów magisterskich.To niesamowite, jak zajęcia potrafią zmotywować do rozwoju.

            Zasady rekrutacji

            O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

            Wymagane dokumenty
            • Dyplom ukończenia studiów pierwszego lub drugiego stopnia, lub jednolitych studiów.
            • Dokument tożsamości do wglądu (lub kserokopia dokumentu – przy podpisywaniu umowy online)
            Warunki ukończenia studiów
            • Ukończenie studiów wyższych na poziomie licencjackim, magisterskim lub równoważnym
            • Test z wybranych obszarów programowych
            • Opracowanie planu żywienia